Sjaak & Maria

Ik stond op den bereg der verschijningen. Ik was mijn hondervijftig weesgegroetekes van den dag aant opzeggen. En opeens voel ich een stralende waremte op mijne rug. Draai ich mich om; en ja, daar zie ik een prachtig goud licht. 't Sgoonste licht da'kik ooit hem gezien. En da licht, da was ons Maria. Ze was overal. Voor mich. Achter mich. Langs mich. Ze was in mich. Ze was zelefs in mich.

Ik hem bewijs é. Toen mijn Maria voor mich stond gaf ze mich ne foto. Den sgoonste foto die'kik ooit hem gezien. En ze staat daar goe op é. Geweetwel, den typische blauwen cape. Wa van d'er bruin haar dat deronder door komt piepen. En 't kinneke Jezus tegen haren boezem. 'k Moe wel zeggen da'k altijd jaloers z'n geweest op ons Heere Jezus als'kik diene foto zie. 'k Zou ook wel es tegen diene boezem aan willen liggen. Van die goei vol tieten zijn het.

En tussen u en mij gezwegen: dat is geen mak lammeke é, Maria. Neje, da is een vrouw die van aanpakken weet. En ze heeft er nooit ook maar één klein dankwoordje voor gekregen. Neje, da kunt ge lezen in den bijbel. Jezus zegt genen ene keer Danku. Neje: 't Enige wat hem zegt is, nadat hem weggelopen is van thuis, naar een of andere kerk om met wa profeten te gaan klappen (en Maria, na nen hele dag zoeken en zoeken hem eindelijk heeft gevonden in diene kerk): Maria! Waarom komde gij mich halen in 't huis van mijn Vader?

Ik snap da nie. Snapt gij da? Hoe kunde na snauwe tege zo'n sgoone vrouw. Nee, Maria en'kik wij begrijpen elkaar. Da zegt ze ook als ze naast mich in bed verschijnt; Sjaak zegt ze, gij begrijpt mich. En dan denk'kik: Ja, kom hier. Kom in m'n armen. En dan kruipt ze als een bolleke in m'n armen. Zo sgattig da ze dan is. Dan voel'kik mij compleet. 't Enige is; dan zie'kik die tieten weer. En ja, ik kan mij dan niemeer behersen é. Ik krijg dan nen harde. Ma Maria vindt da nie erg é. Neje, ze zegt dan: Sjaak, zegt ze, da is menselijk. En dan denk ik ja, 't is goed, 't is goed dat ik hier met een stijve tegen mijn Maria lig. Want God is liefde. Da staat ook in de bijbel!

Én 't mag ook wel wa ruw zijn. Met passie. Zoals'kik bid. Maar met respect é. Met respect.

Fragment uit de voorstelling 'Een Voorstelling van God'
© Marijn Claes 2016